Re: Geklaarde boter

#25943

autumn
Bijdrager

Ik heb afgelopen keer ook kruidenghee gemaakt. Ik had bij de biowinkel een zakje kruiden voor kruidenboter gekocht en die door de nog vloeibare ghee geroerd, samen met wat gevijzeld keltisch zeezout en versgeperste knoflook. Toen het aan het stollen was heb ik de boel nog eens doorgeroerd. Nu is het heerlijk! Op internet staan tal van lekkere boterrecepten zoals honing/tijm-boter. Daar kan je ook een ghee-variant op maken.

http://www.okokorecepten.nl/recept/sauzen/kruidenboter/

http://www.jannekes.nl/saus/index.htm

Ik heb ook wel een site gevonden met een lange lijst boterrecepten, maar die link doet het niet meer. Wie weet vind ik of iemand hem nog wel eens terug.

Ja het is echt leuk om alles zelf te maken. Vandaag heb ik zelf een heerlijke knoflooksaus gemaakt, ongeveer zoals je mayonaise maakt.

Waarom er schimmel in mijn ghee was gekomen kan ook te maken hebben met dat de pot te lang dicht zat. Op een pot ghee uit de biowinkel staat of stond dat je de deksel niet helemaal dicht meer mag draaien wanneer je de pot eenmaal hebt geopend. Ik heb bij de fabrikant eens ooit gevraagd waarom ze dit voorschrijven. Het heeft ermee te maken dat de ghee moet kunnen blijven luchten. De pot mag best een aantal dagen dicht blijven, zo lang je hem maar regelmatig opent. De ghee die schimmel had gekregen heb ik een ruime week dicht gehad omdat ik een andere pot een weekje mee op vakantie had genomen. En bij het klaren van de ghee blijft er vermoedelijk nog een klein restje water in het vet zitten, waardoor er toch schimmels in kunnen gaan groeien. Ik weet ook niet…