Re: Geklaarde boter

#25936

autumn
Bijdrager

Warempel, vandaag heb ik een beetje schimmel in een pot ghee gevonden. De pot was al voor 3/4 leeg en was op 1 plekje tot aan de bodem leeg geschept. Precies op dat plekje was een beetje schimmel gekomen. De ghee was nog helemaal niet zo oud, hooguit 2 of 3 weken. Ik dacht dat ghee zo lang houdbaar was op kamertemperatuur?! Misschien dat er toch wat vocht nog op de bodem zat of dat ik er met een vies mes in ben gegaan… Ik heb de schimmel eruit geschept en de rest maak ik gewoon weer op.

Ik heb vandaag ook een nieuwe manier ontdekt om ghee te maken. Ik heb 8 pakjes roomboter in een soeppan van 3 a 4 liter gedaan en met een vlamverdeler/sudderplaatje op het laagste pitje laten smelten. Toen alles gesmolten was, bleef het water met de eiwitten op de bodem liggen. Daar bovenop een dikke laag puur vet en daar dreef slechts een klein beetje wit schuim op dat ik zo kon afscheppen. Omdat er zo weinig warmte was ging het water ook niet borrelen en koken en werden de melkeiwitten niet opgestuwd om het vet te vertroebelen. Ik heb met een grote pollepel een lading botervet afschept en in potten gedaan. Toen ik dichter bij de waterlaag kwam heb ik gewoon op de gebruikelijke manier de boter verwarmd om het water te verdampen en hem te klaren. Met een enkel pakje roomboter zal deze manier denk ik niet zo gemakkelijk gaan, want de water/vet grens blijft niet stabiel als je er met de lepel bij komt.

De smaak is verschillend. De snel afgeschepte ghee smaakt nog ongeveer hetzelfde als roomboter en lijkt op de biologische ghee uit de winkel, terwijl de latere ghee echt naar gebakken melkeiwitten smaakt en daarmee bedoel ik de karakteristieke nootachtige smaak van zelfgemaakte ghee.