Re: GAPS, KH en polysachariden…?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid GAPS, KH en polysachariden…? Re: GAPS, KH en polysachariden…?

#26676

HeleenQ
Bijdrager

Mike, goed dat het duidelijk is, dan hoef ik niet meer te reageren in allerlei andere topics 🙂

Ik heb herhaaldelijk ikke, Rapunzel, Pinklady, Joey, Tomaine, Albert, Angela, Lievergezond (en misschien vergeet ik nog wel een paar namen) gewezen op het feit dat ze zeker niet te laag in koolhydraten moeten gaan.

Het adviseren om meer KH te nemen is iets van de laatste weken/maanden, daarvoor was het erg anti-KH en gericht om in de vetverbranding te komen en hier zijn veel mensen in blijven hangen zo te lezen in de diverse topics, zie ook wat ikke zegt ‘Mijn valkuil is dat wanneer ik lees over vetverbranding, ik zo enthousiast word en de kh dus weer ga minderen.’

Het gaat mij erom dat deze mensen hier ff goed doordrongen worden van het belang van voldoende KH, zeker in de omschakeling naar genezend eten. Dat punt staat iig nu duidelijk op de kaart, top! Direct WAPF of direct GAPS-intro gaat te snel voor het al uitgeputte lichaam en werkt averechts, een slimme aanpak is hierbij vereist en het gebruik van voldoende KH lijkt de truuk te zijn om langzaam over te gaan, laat het lichaam maar eerst wennen aan goede voeding!

Ook adviseer ik deze mensen te pas en te onpas meerdere lever- en galzuiveringen te doen.

Ja, dit ondersteun ik van harte, keer op keer krijg ik dit bevestigd dat dit fantastisch werkt en zeker noodzakelijk is, voor bijna iedereen!

We zijn het dus eens op essentiele punten.

Ook al zouden we het niet eens zijn, dat zou niet erg zijn hoor 🙂

Waar ik moet constateren dat mensen vastlopen op GAPS is de Introfase, de soepjes- en sapjesfase. Dit komt m.i. omdat ze dan uitsluitend vloeibare koolhydraten binnenkrijgen en geen vaste. Door koolhydraten te koken of te blenden zijn ze extreem makkelijk verteerbaar en komen ze in vloeibare vorm bijzonder snel in de bloedstroom. Aangezien alleen al onze hersenen grootverbruikers van glucose zijn zullen deze kh al snel opgebrand zijn en vraagt het lichaam om meer. Vaste koolhydraten worden langzamer opgenomen en komen geleidelijker in het bloed terecht.

GAPS intro’s zijn bedoeld om dmv het doorlopen van deze fasen, dit hoeft niet maanden te duren, die darmwand te herstellen waarna hij beter zijn werk kan doen, de opbouw en herstel van de darmflora neemt veel langere tijd in beslag. Al bij introfase 1 kunnen er gewoon vaste KH gegeten worden en zeker door de voldoende aanwezige vetten wordt e.e.a. afdoende geremd. Juist die weken van intro’s zorgen bij mensen dat hun bloedsuiker stabeliseert en daarom eten ze juist soms te weining, een erg grootte valkuil bij GAPS intro’s. Dat het lichaam om meer gaat vragen is pas als men maanden in de intro’s blijft hangen, totaal niet verstandig, dat klopt dus op de lange termijn. Meer en voldoende eten blijft van belang, juist in die intro fasen.

Vandaar dat ik die glutenvrije granen zo vaak adviseer en de ervaring leert dat dit ook helpt.

Dit geldt voor mensen die intro fasen en full GAPS al iets langer volgen, hoewel ze nog gerust ook met o.a. linzen voldoende KH kunnen meepikken. Pas later kun je naar overgangsfase en die quinoa etc toevoegen. Voor Albert leek glutenvrije granen tijdelijk ff wat te helpen, naar 2 weken d8 ik was dit effect voorbij en zakte het weer weg, voor mij een grootte vraag of dit dus effectief was… ik blijf zelf bij de linzen en zal pas over paar maand quinoa gaan proberen. Ik mis deze KH niet, maar ik ben dan ook niet bang om elke dag een appeltje te eten, wel of geen fructose, een zure appel is voor mij belangrijker dan enkel te focussen of die fructose. Daarbij ook citroenen die overigens weinig tot geen fructose bevat, maar dat terzijde 🙂

Uit jouw verhaal maak ik heel sterk op dat je zuivering en heling van de lever nog belangrijker vindt dan zuivering en heling van de darmen, de basis van GAPS. Dit suggereert dat je een probleem krijgt met de vloeibare Introfase van GAPS als je niet eerst aan je lever hebt gewerkt (ik zou daar overigens ook nog de bijnieren aan toe willen voegen). Dit is EXACT wat menigeen ook ervaart! Het probleem zit hem dus in het feit dat GAPS Intro en leverproblematiek niet samen lijken te gaan.

Bewust heb ik er bij gezet, bij wijze van spreken, om aan te geven hoe belangrijk ik het vindt. Die leverreinigingen vind ik persoonlijk met name voor volwassenen super belangrijk, voor kinderen niet zo. Los daarvan zie ik de darmwand/flora nog steeds als cruciaal om welke allergie dan ook te boven te komen. Juist bij vloeibare intro fasen zie je dat ook lever zijn aandacht krijgt dmv oa de wortelsappen, iets wat de lever helpt om door te spoelen (galuitstoot). Mijn vermoeden is wel dat juist volwassenen erg gebaat zijn bij een combi van lever/gal reinigingen als toevoeging op/bij de intro’s. Trek je dit niet, dan eerst full GAPS. Ik vind beide zaken dus samengaan en niet het een wel en andere niet.

Wil je je dan toch op GAPS gaan richten, dan zit er maar 1 ding op en dat is het protocol andersom gaan doen en je van Full GAPS langzaamaan terugbewegen naar Intro. Bij Full GAPS mag je nl. wel vaste kh in de vorm van o.a. glutenvrije granen.

Nee, Full GAPS is niet glutenvrije granen toestaan, die blijven enkel en alleen gelden als overgangsvoeding. Eerst Full GAPS lijkt voor velen absoluut beter als je met een zeer beroerde gezondheid ineens wil omschakelen naar goede voeding, dan is Full GAPS absoluut al voldoende!

Hetzelfde zie je bij het Atkinsdieet gebeuren

Ja, het gaat om die overgangsfase, als dat te snel gaat loopt men vast blijkt nu elke keer weer, helemaal mee eens (nogmaals, voor jonge kinderen zie ik dit anders!)

Mijn advies aan haar? Eet meer koolhydraten!

‘s Nachts wakker worden, niet lang genoeg kunnen slapen typisch lever/KH probleem, absoluut mee eens, @ikke, ik hoop dat je dit nu eens gaat begrijpen en gaat toepassen!

Ben je het dan ook met me eens dat heling van de lever en bijnieren meer prioriteit verdient dan heling van de darmen, omdat het laatste niet mogelijk is zonder eerst het eerste te doen?

Nee, het hangt samen, ik adviseer het nu voor volwassenen om samen op te pakken, zowel die lever als die darmen (al dan niet ff Full GAPS). Zolang je darmwand allergische reacties in je systeem blijft laten veroorzaken zullen je bijnieren altijd stress blijven houden, daarom moet je holistisch aan de slag. Lever, bijnieren én darmen aanpakken (en wellicht nog andere zaken, denk aan schildklier-‘medicatie’ etc).

Zo ja, ben je het dan ook met me eens dat dit een vereiste zou moeten zijn alvorens men begint met GAPS Intro? Zo niet, dan rest er geen andere optie dan Intro te doen met toevoeging van vaste kh, zoals ik hier (en ook op het voormalige GAPS-forum) keer op keer voorsta. Het protocol moet worden beoordeeld op de resultaten die het biedt. Atkins en Dr. Frank streng navolgen is ook niet voor iedereen, soms is een aangepaste versie met meer kh gewenst en zelfs noodzakelijk.

Het gaat om de lange termijn en om het feit of je e.e.a. van het protocol toespitst op je lichaam. Niet dom e.e.a. volgen, maar binnen de grove kaders proberen wat voor jou werkt. Albert leek ff goed te doen op glutenvrije granen, maar stagneert nog steeds, kans dat dus zijn herstel tegengehouden wordt hierdoor, persoonlijk zou ik het dan weer weg gaan laten en mij meer richten op Full GAPS en die leverreinigingen. Je moet op de lange termijn resultaten verwachten en niet vandaag op morgen. Wat jaren duurde kun je niet in 1x oplossen. Ik blijft terughoudend met glutenvrije granen, niet uit dogmatisme, ik blijf er mijn twijfels over houden. Heb het nog niet afdoende zien werken bij mijzelf en anderen.

Hoe denk jij dit probleem, dat telkens terugkeert, met GAPS intro te gaan oplossen? Het is de vraag of GAPS intro’s aan zich niet goed zouden werken, dat is inmiddels wel bewezen wereldwijd. Zoals hierboven al beschreven, voor velen werkt het beter om te starten in omgekeerde volgorde (al dan niet glutenvrije granen, niet mijn keuze maar wellicht wel die van iemand anders), bij voldoende herstel op Full GAPS kan daarna in kortere tijd de intro’s doorlopen worden om ff een goede ‘reset’ tegen aan het lichaam! Daarnaast, dus er bij naast, lekker bezig met lever/gal reinigingen, iets wat je je lichaam niet wilt onthouden, je ruimt zowel lever als je darmen op. En als je voldoende GAPS toegestane KH eet worden je bijnieren ook nog blij. En weet wel, GAPS is een TIJDELIJK protocol en geen levenslang protocol, hoewel je zeker af en toe hierop terug zult vallen, zeker vaak na een vakantie… je mag raden waarom 🙂