Re: GAPS, KH en polysachariden…?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid GAPS, KH en polysachariden…? Re: GAPS, KH en polysachariden…?

#26675

Webmaster
Bijdrager

Heel helder en duidelijk uitgelegd allemaal. Ik kan me er wel in vinden. Desondanks nog wat kritische kanttekeningen hieronder. Maar eerst even snel een mythe ontzenuwen die jij de wereld in dreigt te helpen! Je schrijft in een ander topic:

Quote:
hier op het forum is nogal de tendens dat je niet teveel KH moet eten

Ik heb herhaaldelijk ikke, Rapunzel, Pinklady, Joey, Tomaine, Albert, Angela, Lievergezond (en misschien vergeet ik nog wel een paar namen) gewezen op het feit dat ze zeker niet te laag in koolhydraten moeten gaan. Ook adviseer ik deze mensen te pas en te onpas meerdere lever- en galzuiveringen te doen. Over vetverbranding schrijf ik:

Quote:
Je kunt het niet forceren. Het heeft mij bijna 2 jaar gekost om in de vetverbranding te komen. Gerrit zit helemaal goed: het heeft allemaal met de lever te maken. De lever is de vetverbrandingskachel. Zolang deze onvoldoende in staat is om vet te verbranden zal je lichaam aan blijven geven ook koolhydraten nodig te hebben.

Dit is exact wat jij ook beweert, ik noem jouw naam zelfs! We zijn het dus eens op essentiele punten. Waar ik moet constateren dat mensen vastlopen op GAPS is de Introfase, de soepjes- en sapjesfase. Dit komt m.i. omdat ze dan uitsluitend vloeibare koolhydraten binnenkrijgen en geen vaste. Door koolhydraten te koken of te blenden zijn ze extreem makkelijk verteerbaar en komen ze in vloeibare vorm bijzonder snel in de bloedstroom. Aangezien alleen al onze hersenen grootverbruikers van glucose zijn zullen deze kh al snel opgebrand zijn en vraagt het lichaam om meer. Vaste koolhydraten worden langzamer opgenomen en komen geleidelijker in het bloed terecht.

Vandaar dat ik die glutenvrije granen zo vaak adviseer en de ervaring leert dat dit ook helpt. Uit jouw verhaal maak ik heel sterk op dat je zuivering en heling van de lever nog belangrijker vindt dan zuivering en heling van de darmen, de basis van GAPS. Dit suggereert dat je een probleem krijgt met de vloeibare Introfase van GAPS als je niet eerst aan je lever hebt gewerkt (ik zou daar overigens ook nog de bijnieren aan toe willen voegen). Dit is EXACT wat menigeen ook ervaart! Het probleem zit hem dus in het feit dat GAPS Intro en leverproblematiek niet samen lijken te gaan.

Wil je je dan toch op GAPS gaan richten, dan zit er maar 1 ding op en dat is het protocol andersom gaan doen en je van Full GAPS langzaamaan terugbewegen naar Intro. Bij Full GAPS mag je nl. wel vaste kh in de vorm van o.a. glutenvrije granen. Hetzelfde zie je bij het Atkinsdieet gebeuren, dat specifiek gericht is op zeer lage inname van kh. Niet iedereen gaat de eerste fase van het Atkinsdieet trekken. In theorie klinkt het allemaal goed dat je het lichaam dwingt tot vetverbranding, maar wat nou als de capaciteit mist om al die zware vetten en eiwitten te verteren en nog volop in de suikerverbranding zit? Ook die mensen kunnen wel degelijk Atkins doen, maar dan andersom, dus geleidelijk van de laatste fase naar de eerste. Ik zie het als een tekortkoming van beide protocollen dat ze geen rekening houden met de leverproblematiek die je terecht de hoogste prioriteit geeft (overigens ook bijnierproblematiek).

Ik deed vorig jaar een lezing en toen beschreef een mevrouw dat zij en haar man het Dr. Frank-dieet deden, dat eveneens hoog in dierlijke vetten en eiwitten is en laag in kh. Haar man deed het er fantastisch op, maar zij werd midden in de nacht badend in het zweet wakker. Kortom, hypo’s van heb ik jou daar door een te lage glucosespiegel en een lever die het moeilijk heeft! Ik heb die mevrouw ook geleerd dat wat voor de een werkt nog niet voor de ander hoeft te werken, zij had overduidelijk zwakkere bijnieren en een zwakkere lever dan haar man. Mijn advies aan haar? Eet meer koolhydraten!

Ben je het dan ook met me eens dat heling van de lever en bijnieren meer prioriteit verdient dan heling van de darmen, omdat het laatste niet mogelijk is zonder eerst het eerste te doen? Zo ja, ben je het dan ook met me eens dat dit een vereiste zou moeten zijn alvorens men begint met GAPS Intro? Zo niet, dan rest er geen andere optie dan Intro te doen met toevoeging van vaste kh, zoals ik hier (en ook op het voormalige GAPS-forum) keer op keer voorsta. Het protocol moet worden beoordeeld op de resultaten die het biedt. Atkins en Dr. Frank streng navolgen is ook niet voor iedereen, soms is een aangepaste versie met meer kh gewenst en zelfs noodzakelijk.

Hoe denk jij dit probleem, dat telkens terugkeert, met GAPS intro te gaan oplossen?

Mike