Re: film en documentaire

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid film en documentaire Re: film en documentaire

#31013

ruud
Bijdrager

Recentie Farm for the Future, de voornoemde BBC-documentaire:

Quote:
A farm for the future, over permacultuur

Geplaatst op mei 22, 2012 door Woudziel

Vaak wordt de lagere opbrengst van biologische landbouw (vergeleken met reguliere landbouw) als argument opgevoerd om aan te geven dat het geen oplossing is voor de wereldvoedselproblematiek.

Tot WO II waren deze verschillen nog niet zo groot. Daarna begon het uit elkaar te lopen. De oorzaak is de enorme toename in het gebruik van pesticiden en kunstmest in de reguliere landbouw.

Leuk, die enorme verhoging van de opbrengst, maar naast de negatieve gevolgen voor de gezondheid en de afname in smaak speelt er nog een hele belangrijke factor een rol: de hoeveelheid fossiele energie die nodig is om deze kunstmest en pesticiden te maken: heel heel veel.

Ja zo kan ik het natuurlijk ook.

Maar hier gaat verandering in komen. Olie wordt in rap tempo schaarser, en zal dus duurder worden, waardoor pesticiden en kunstmest steeds duurder zullen worden. Reguliere landbouw zal niet meer te betalen zijn. Het wordt tijd dat we oude kennis weer toe gaan passen.

Dit alles is te zien in een BBC documentaire van natuurfilmer Rebecca Hosking. Zij onderzoekt hoe ze de boerderij van haar familie kan transformeren naar een boerderij voor de toekomst met een laag energie verbruik. Ze ontdekt dat het antwoord in de natuur zelf ligt. Permacultuur.

Een voorbeeld: een boer in de buurt heeft een grasmengsel ontwikkeld dat stand houdt als er ‘s winters koeien op lopen. De koeien hoeven niet in de schuur, kunnen blijven grazen, en dus hoeft het voedsel niet bewerkt, en naar ze toegebracht worden; een enorme tijds- en energiebesparing.

Nog een inzicht: het ploegen van het land is een slecht idee.

http://www.woudziel.nl/2012/05/a-farm-for-the-future-over-permacultuur/