Re: Fijne kerstdagen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Fijne kerstdagen Re: Fijne kerstdagen

#35480

autumn
Bijdrager

Ik frituur mijn friet ook gewoon in ontgeurde kokosolie en dat vind ik goed genoeg. Zo vaak eet ik geen aardappels en zo vaak frituur ik niet. Het wordt toch allemaal heet verhit, waardoor een deel van het gezonde van de extra virgin verloren zou gaan. Voor mij gaat het persoonlijk te ver om ook dat sporadisch frituren in extra virgin kwaliteit te doen. Ik heb het ook overwogen en gekeken naar alternatieven.

Palmolie (extra virgin) is sterk van smaak en hoog van prijs. De kleur- en smaakloze variant is ook weer geraffineerd en volgens mij niet eens biologisch verkrijgbaar. Van niet-biologische palmolie wil ik niks weten, aangezien ze daar regenwouden voor leegkappen. Mocht je het toch willen gebruiken, dan je het in de toko verkrijgen als vegetable ghee. Ze hebben daar ook dairy ghee, maar dan heb je dus ghee van bio-industrie koeien.

Dan rundervet. Deze is moeilijk te verkrijgen. Ik heb het eens in de toko zien liggen, maar dan dus niet biologisch. Eveneens geen optie voor mij. Bij de slager kun je wel vrij goedkoop rundervet kopen, maar dit is het onbewerkte vetweefsel. Dit dien je zelf nog uit te smelten. Het bevat slechts 55% verzadigde vetten, tegenover 92% van kokosolie. Een stukje minder hittestabiel dus.

Wil je het geld er voor uitgeven, dan is extra virgin kokosolie naar mijn idee het enige verantwoorde alternatief. Zelf gebruik ik ook wel eens higholeic zonnebloemolie als ik een enkele keer frituur en dan de olie weer weg gooi. Dat doe ik ook als ik bijvoorbeeld oliebollen bak of pakora’s, mijn favoriete Indiase snack. Als ik dit in mijn kokosolie doe, dan is meteen heel de olie bruin van de specerijen. Soms doe ik gewoon een concessie en zo lang dit uitzonderingen op de regel betreft vind ik daar weinig mee mis…