Re: Fijne kerstdagen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Fijne kerstdagen Re: Fijne kerstdagen

#35481

Webmaster
Bijdrager

Uiteraard neemt iedereen zijn eigen beslissingen, maar voor de volledigheid wil ik er wel op wijzen dat ontgeurde kokosolie of palmolie, maar ook bijv. ‘bakolijfolie’ tot stand zijn gekomen door inferieure, beschimmelde en stinkende olie te nemen, deze zeer zwaar te verhitten en, als je een beetje pech hebt, ook nog bloot te stellen aan het zeer giftige en kankerverwekkende oplosmiddel hexaan. Smakelijk eten! En dat alleen maar omdat de consument de werkelijke geur en smaak van echte olie niet meer kan waarderen en omdat deze ‘neutraal’ moet zijn. We hebben het er hier vaker over gehad, ook met jou, Dennis.

Satfat, lees dit artikel van Bart Maes van Aman Prana:

http://www.noble-house.tk/html/nederlands/Gammabrochure/Voordelen_van_extra_vierge_kokosolie_en_palmpitolie.html

Citaat:

Quote:
Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van ‘copra’. In Azië worden in kleine bedrijfjes de kokosnoten gedroogd in de zon of gerookt tot copra. Je ruikt de indringende stank van copra van ver. Kippen, vogels, geiten en honden lopen erover. Door het vochtige klimaat en regenbuien droogt de kokos te traag, schimmelt en fermenteert. De copra gaat naar een raffinaderij waar die geperst, geraffineerd, gebleekt en ontgeurd wordt. Niets doet vermoeden dat deze ontgeurde kokosolie van stinkende, schimmelende, onhygiënische copra afkomstig is. Amanprana zag dit in Indonesië, Sri Lanka, de Filippijnen,… De hoge temperaturen tijdens het persen carameliseren de suikers die zich verbinden met de eiwitten (Maillard-reactie). De bruin geworden kokosolie wordt daarna gebleekt via koolstoffilters. De stank wordt onder hoge druk met stoom uit de olie geperst. Vers geschaafde kokosnoten voor extra vierge kokosolieHet is een goedkoop proces omdat men enorme volumes kan produceren zonder respect voor de gezondheid. Want tijdens het raffinageproces worden niet alleen de schimmels en bacteriën vernietigd, maar ook de talloze voedingsstoffen.

Frituren met zonnebloemolie is nog vele malen schadelijker. Zonnebloemolie is helemaal niet geschikt voor verhitting tot dergelijke temperaturen en verbrandt dus en wordt kankverwekkend. De 55% verzadigd vet van rundervet zijn vele malen stabieler dan de meervoudig onverzadigde vetzuren van zonnebloemolie. McDonald’s en andere Amerikaanse fastfoodketens frituurden vroeger altijd in rundervet. Todat een VEGETARISCHE actiegroep, CPSI, hier een eind aan maakte, omdat verzadigd, dierlijk vet ‘slecht’ zou zijn. Vandaag de dag frituren deze fastfoodketens in zwaar bewerkt plantaardig vet, maar ze zijn wel zo slim om de smaak van rundervet te bewaren in de vorm van een chemisch laagje op de frietjes vol met smaakversterker dat je tong de illusie geeft dat je rundervet proeft.

Mike