Re: boter maken

#55424

Anoniem

Reactie van webmaster op de vraag of ze rauwmelkse boter verkopen:

webmaster

Montag, 12. September 2011

Wij maken de Ghee van weiboter. Dit is boter gemaakt uit de kaaswei. Wei is een dus een resproduct van de kaas, er zit nog iets vet in, dat centrifugeren we tot weiroom, en dan maken we weiboter.

Dat is dus iets anders dan roomboter. Roomboter maak je van room die je afroomt vóór het kaasmaken. Je houdt dan ontroomde melk over en daar maak je magere kaas van. Dit is de Leidse Sleutelkaas (komeinenkaas).

Weiboter wordt in het algemeen erg snel ranzig. Wij verkopen het in de winkel, voor de freaks, maar het is na een paar dagen eigenlijk al niet lekker meer. Vrijdag is dan de beste dag om te komen, we maken het op donderdag. En we hebben het eigenlijk niet meer, dus we moeten het dan uit onze privekoelkast halen, als je het écht wilt, en het zit nog niet in de Ghee.

Voor échte rauw melkse roomboter kun je naar de Keijzershof in Zoeterwoude. Ook voor de echte rauw melkse Leidse Sleutelkaas dus. Daar maakt Mevr. Van Leeuwen nog deze fantastische producten, en bij mijn weten is zij de enige die dit nog zo doet. Dus haast je!! En hou haar in de benen.