Re: Bijnieruitputting etc, hoe begin ik nu nog?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Bijnieruitputting etc, hoe begin ik nu nog? Re: Bijnieruitputting etc, hoe begin ik nu nog?

#54303

Webmaster
Bijdrager

Zie hier kritiek op dit dieet die ik enkele jaren geleden leverde in een email naar Ron Fonteine, die Ron vervolgens heeft geplaatst op zijn scd-pagina. SCD vormt de basis van GAPS, een flinke stap vooruit, maar nog altijd uitgaande van ‘angst voor besstjes’. je moet niet anti-candida denken maar de omgeving veranderen waarin de candida floreert, dus: pro-gezondheid.

Als men successen boekt met dergelijke protocollen heeft dit meer te maken met wat men weglaat (suiker/zetmeel/koolhydraten en bewerkte olien/vetten) dan met iets anders. Er is m.i. geen enkele reden om polysacchariden en disacchariden te mijden omdat deze de ‘verkeerde beestjes’ zouden voeden. Bovendien loop je zo een serieus risico op consumptie van te weinig koolhydraten, wat je bijnieruitputting alleen maar verergert. Er zijn hier al genoeg voorbeelden van mensen die die verkeerde afslag hebben genomen.

Verzuring heeft werkelijk niets te maken met inname van basische of verzurende voeding, het heeft alles te maken met inname van onnatuurlijke vulling (geen voeding). Het wordt veroorzaakt door anaerobe processen (melkzuurfermentatie) a.g.v. te weinig maagzuur en een geschiedenis van koolhydratenconsumptie, waardoor je een suikervergister bent geworden. De verzuring wordt veroorzaakt door melkzuur en, als je kanker hebt, koolzuur in de cellen.

Aan de basis van scd en GAPS liggen dus verouderde theorieen, die te weinig zijn gebaseerd op epigenetica (omgevingsleer i.p.v. genenleer).

Mike