Re: Alternatieven voor de aardappel

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Alternatieven voor de aardappel Re: Alternatieven voor de aardappel

#43578

autumn
Bijdrager

Ik kwam laatst bij de toko Chinese tayer tegen en kon de nieuwsgierigheid niet bedwingen ze te kopen. Het zijn kleine bruine knollen met een ruwe, een beetje harige schil. Ze lijken sterk op de taro en hebben ook een witte glibberige binnenkant. Het opmerkelijke is dat je dit slijmlaagje er niet gemakkelijk van af gewassen krijgt.

Ik heb friet gebakken van de tayer en dit viel wel goed in de smaak. Ik heb ze in 1x gebakken en toen waren ze nog een beetje slap geworden, maar een andere keer heb ik ze eerst 2,5 minuut voorgebakken en daarna 2 minuten nagebakken. Toen werden ze krokant zoals friet, iets wat me met taro niet is gelukt. De smaak vind ik goed, een klein tikkeltje zoet en beter dan de taro die nog een bepaalde subtiele bijsmaak heeft die ik minder lekker vind. De structuur lijkt best wel op aardappel, maar dan iets vaster en compacter, maar niet zo droog als cassave of yam.

Ik vind deze Chinese tayer een van de beste aardappelalternatieven, althans voor friet! Ze zijn alleen niet biologisch verkrijgbaar en de voedingswaarde laat ook veel te wensen over, aldus mijn conclusie uit de tekst van Wikipedia.

Voor friet vind ik tayer, cassave en yam de beste soort knollen. Taro gaat ook wel. Aardpeer en zoete bataat vind ik niet zo geschikt omdat ze slap blijven. Maar vermoedelijk scoren deze laatste 2 qua voedingswaarde wel beter!