Re: Alternatieven voor de aardappel

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Alternatieven voor de aardappel Re: Alternatieven voor de aardappel

#43573

autumn
Bijdrager

@ Chiko

Quote:
Ik zie het als zeer onnatuurlijk om melk te drinken op een latere leeftijd, laat staan van een ander dier.

Ik heb ook met dit vraagstuk rondgelopen en ben het eens met je eens geweest, maar ben later net zoals Dirtsa verder gaan denken. Zijn eieren dan wel bedoeld voor menselijk consumptie en planten die uit de grond worden getrokken? En zaden en noten die potentieel leven bevatten zodat ze de soort in stand kunnen houden? Uiteindelijk lijken dan enkel fruit en nectar bedoeld te zijn als voedsel voor mens en dier of de dorre blaadjes die in de herfst van de bomen vallen.

Natuurlijk maakt een plant of boom een overschot aan zaden en noten en kan het wel zo bedoeld zijn dat een deel als voortplanting moet dienen en de rest opgegeten mag worden. Zo kan dit natuurlijk voor alle zaden gelden en zo kan het ook zijn dat een kip niet perse al zijn eieren hoeft uit te broeden of dat niet iedere kip voor nakomelingen hoeft te zorgen. Alle dieren eten andere dieren of planten op, dus lang niet alle schildpadjes die uit de eieren komen zullen 100 jaar oud worden. Waar het in mijn ogen om gaat is dat er gekeken wordt naar:

-Wat is er gezond om te eten?

-Hoe staat de tot voeding beoogde wilde planten- of diersoort ervoor?

-Welke gevolgen heeft het telen van een plant- of diersoort voor de soort zelf en voor de omgeving?

En dan vind ik het niks meer dan logisch en natuurlijk om te eten en te drinken van de overvloed die de natuur ons biedt of die we zelf door het telen van planten en dieren hebben gecreëerd, mits dit gezonde voeding is en niet schadelijk is voor de dieren of de omgeving. Nou praat ik wel over het normale dagelijkse leven. In een overlevingssituatie is het natuurlijk een ander verhaal, dan pak je wat je pakken kan om de dag door te komen.

In de natuur doen de meeste dieren zo moeilijk niet. Ze pakken wat ze pakken kunnen en schromen niet om desnoods onze vuilnisbakken leeg te vreten of achter boten aan te zwemmen of vliegen. Dieren zijn opportunisten. Ik zou wel eens willen zien hoe veel dieren rauwe koemelk zouden drinken als ze het aangeboden krijgen. Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurt wanneer melkdragend zoogdier ten prooi is gevallen aan een roofdier. Ik denk dat zodra het roofdier of de aaseter de melk ontdekt, dat die gauw wordt opgedronken of zou dit dier de melk laten weglopen? Heeft iemand hier ooit iets over gezien of gelezen?

Kunnen volwassen dieren (andermans) melk eigenlijk wel verdragen of verteren? Ik was eens ooit bij een kamelenboerderij in de buurt van Den Bosch. Daar worden dromedarissen gehouden voor de melk. Tot ergernis van de boer was er 1 kameel die steeds de melk van de andere kamelen opdronk. 🙂 Zouden de andere kamelen dit niet ontdekt hebben hebben of dit wel geprobeerd hebben, maar niet lekker gevonden hebben? Komt het in de natuur wel eens voor dat volwassen dieren melk drinken van hun eigen zogende vrouwtjes?

Wat dierenmelk drinken door mensen betreft vind ik het prima als er voldoende melk voor het kalfje is (of was) en dat we gebruik maken van de overvloed aan melk die een koe ons biedt. Maar als het jonge dier met een inferieur of alternatief product wordt bijgevoerd, zodat wij de melk kunnen drinken, dan zijn we in mijn ogen verkeerd bezig. De jonge kamelen bijvoorbeeld kregen geitenmelk te drinken, zodat de kamelenmelk aan mensen verkocht kon worden. Dat vind ik niet kloppen!


Over het voeden van muizen:

Quote:
Veel mensen denken dat muizen melk drinken. Ze lusten dat wel heel graag, maar het is zeer slecht. als je ze dan toch melk wilt geven, geef dan kattenmelk. Voor zwangere muizen is kattenmelk met brinta aan te raden.

De vraag is hoe slecht rauwe melk dan voor muizen is….

Over melk voor honden:

Quote:
Over melk in de hondenvoeding zijn de meningen nogal verdeeld. Zeker is, dat het verhaar, dat de hond van meld ‘zere ogen’ zou krijgen, naar het rijk der fabelen moet worden verwezen.

Melk bevat naast water nog tal van andere nuttige stoffen. De calcium-fosfor-verhouding is uitstekend.

Er is geen bezwaar tegen om de hond dagelijks wat melk te geven. Vervang echter niet de waterdak door een bak melk, want de meeste honden vinden melk lekker en gaan langer door met drinken dan wenselijk is.

De melksuiker, de dubbele suiker lactose, moet worden verteerd door het enzym, lactase. Naarmate de hond ouder wordt, wordt steeds minder van dit enzym geproduceerd. Oude honden verteren het lactose dan ook slecht. Dat lactose gaat vervolgens dienst doen als laxeermiddel, zodat men in ernstige gevallen diarree kan gaan zien.

Gewenning speelt een grote rol. Indien de hond vanaf zijn vroege jeugd melk krijgt, zal men ook op oudere leeftijd niets bemerken van enige teruggang in de hoeveelheid van het enzym lactase. Treedt toch diarree op, dan moet men de hoeveelheid meld minderen op vervangen door karnemelk. Ook yoghurt kan als vervangingsmiddel dienst doen.