Re: acne en hormoonbalans

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid acne en hormoonbalans Re: acne en hormoonbalans

#50741

ikke
Bijdrager

Mike,

Wat jij schrijft over de bijwerkingen van de Diane, zal ongetwijfeld kloppen, maar is waarschijnlijk niet de acne (zoals Petrah beschrijft).

Als je Diane voorgeschreven krijgt tegen acne, is dat meestal omdat je testosteron te hoog is. Dat zorgt voor allerlei klachten, onder andere PCOS (onvruchtbaarheid en niet ongesteld worden a.g.v. cystes op de eierstokken).

Een hoog testosteron bij vrouwen gaat veelal samen met:

– leverproblemen

– insulineresistentie

Petrah,

Los van de vraag of testosteron hier direct bij betrokken is, is acne wel vaak een symptoom van een verstoorde hormoonbalans (het kan ook een symptoom zijn van verstoorde andere organen, maar dan is de vraag hoe de pil geholpen heeft). Bij een verstoorde hormoonbalans moet je direct denken aan (een verstopte) lever (en soms bijnieren).

De meeste vrouwen halen in ieder geval verbazingwekkende resultaten bij acne met een koolhydraatarmdieet. Nu is dat niet direct wat ik zou aanraden (bij een verstopte lever/hoog testosteron, aangezien de bijnieren hier ook bij betrokken zijn.

Weinig suikers (en in ieder geval de juiste koolhydraten) kan nooit kwaad, evenals meer gezonde vetten (als je die kunt verteren i.v.m. mogelijke leverproblemen). Lukt dat laatste niet, dan zijn leverreinigingen geen slecht idee.

Eventuele links tussen zuivel en acne… Op zulk soort vragen kan ik je niet direct antwoord geven. Mike zegt wel eens: “Je voeding is zo goed voor je als je het kunt verteren”. Als je wilt weten of jouw zuivel bijdraagt aan je acne, zou je een klein experimentje kunnen uitvoeren.

Als je zo veel mogelijk constant houdt qua voeding, stress, etc. en dan een paar weken wel en een paar weken geen zuivel gebruikt, kun je in die tijd een dagboekje bijhouden en zo aan het eind wel iets concluderen.