Re: Aankomen in gewicht / voorstellen Charlotte

Forum Forums Stel jezelf even voor Aankomen in gewicht / voorstellen Charlotte Re: Aankomen in gewicht / voorstellen Charlotte

#47702

autumn
Bijdrager

Klinkt goed Charlotte!

Ik merk zelf dat ik zo vaak niet hoeft te eten, 3x per dag is prima om de dag door te komen. Het woord ‘tussendoortje’ komt naar mijn idee uit de koolhydraat-cultuur die zowat heel onze maatschappij in beslag neemt. Koolhydraten vullen en verzadigen kort en bovendien werken ze verslavend. Een tussendoortje is in de regel weinig anders dan een suikershot om de tijd tot de volgende koolhydraatmaaltijd te kunnen overbruggen. Kijk maar wat mensen onder een tussendoortje verstaan, praktisch altijd koolhydraatrijke producten…

Wie vet- en eiwitrijk eet, hoeft zo veel niet met eten bezig te zijn en heeft geen tussendoortjes nodig. Die kan vele uren teren op zijn maaltijden.

Kies bij voorkeur voor volle kwark en griekse yoghurt, beiden 10% vet. En doe gerust nog een flinke mop slagroom op of een lepel creme fraiche.

Voorbeelden van vette vis van klein naar groot: ansjovis, sardines, haring, makreel en zalm. Tonijn wordt ook vaak als vette vis bestempeld, maar is helemaal niet zo vet. En bovendien staat deze grote vis hoog in de voedselketen waardoor die meer vervuild is, dan de kleinere vissen. En bovendien gaat het niet goed met de tonijnstand.

Voorbeelden van vet vlees: spek, gehakt, hamburgers, braadworst, saucijsjes, slavinken, spareribs, schouderkarbonade, rookworst, sucadelappen, riblappen, tong, entrecote, kippenbouten met vel en lamsvlees.

Pas met leverworst en grillworst nog eventueel wel op voor natriumnitriet/-nitraat (E250/E251) en gistextract. Als je alle schadelijk E-nummers vermijdt, maar enkel via deze worst er nog wat van binnen krijgt valt het wel mee, vind ik zelf. Maar gezond is het niet…

Ik vraag me af hoeveel er nog van de gluten overblijft als je zuurdesemdeeg maar lang genoeg naar rijzen. Mijn eigen gebakken zuurdesembrood (min. 12 uur rijzen) is qua structuur bijna net zoals cake. Zo’n brood breek zo doormidden als ik niet oppas. Ik denk dat er tijdens de fermentatie veel gluten worden afgebroken, maar weet het niet zeker.