Re: A1 en A2 melk en caseine

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid A1 en A2 melk en caseine Re: A1 en A2 melk en caseine

#23344

Webmaster
Bijdrager

Poekie,

Nee, deze keer niet. Dieter heeft gelijk. Er is een verschil tussen A1- en A2-koeien. A2-koeien zijn oudere koeienrassen zoals Jersey en Guernsey. A1-koeien zijn moderne koeien zoals de Nederlandse Holstein (de zwart-witte of bruin-witte bontgevlekte koe). De Holstein is een populair exportproduct van Nederland en ook het buitenland zit er vol mee, incl. Amerika. Dr. Thomas Cowan schrijft hier het volgende over:

Niet voor niets zijn wij hier op het forum enthousiast als we over Jersey-boter, -yogurt of -kaas kunnen beschikken. Op vakantie vorig jaar in Cornwall (Zuid-West Engeland) had ik de eer om rauwe Jersey-melk te mogen drinken met een botervetgehalte van maar liefst 6,9%! Maar deze A2-melk blinkt niet alleen uit in vetten, ook de eiwitten zijn van een betere kwaliteit. Hoe oorspronkelijker het ras, hoe minder ermee gerommeld is. Hoewel de Holstein een oud-Nederlands ras is, is de moderne Holstein een product van kruisingen. Het idee is om er een soort wandelende melkfabriek van te maken. Holsteins geven aanzienlijk meer melk dan Jersey-koeien, maar deze is wateriger en minder vet en de eiwitten zijn anders.

Dieter stelt dus wel degelijk de WELKE-vraag. Zijn vraag is: WELKE koe, A1 of A2? Hoe ernstig is het echter als je A1-melk drinkt? De praktijk leert dat rauwe melk van A1-koeien meer voordelen dan nadelen heeft en dat menigeen ineens geen ‘lactose-intolerantie’ meer heeft, wat overigens 9 van de 10 keer geen intolerantie is tegen lactose maar tegen gebroken eiwitten door pasteurisatie. Het mogen misschien technisch gezien niet 100% de juiste eiwitten zijn, toch heeft een bijzonder grote groep er wel degelijk baat bij, zolang deze eiwitten maar ongepasteuriseerd blijven.

Slechts een heel kleine groep mensen blijkt in de problemen te komen bij consumptie van rauwe A1-melk, ondanks het feit dat deze ongepasteuriseerd is, om de redenen die Dieter in zijn uitgebreide post aangeeft en staaft met links. Deze mensen zouden er dan ook verstandig aan doen om of op zoek te gaan naar A2-melk, in Nederland nagenoeg onmogelijk dus, of te stoppen met inname van rauwmelkse zuivel en op zoek te gaan naar andere dierlijke bronnen van vetoplosbare vitamines. Nogmaals, deze groep is heel klein!

De WAPF is op de hoogte van het verschil tussen A1- en A2-koeien en hun melk, maar benadrukt eveneens dat dit voor de meeste mensen geen probleem is en dat er dus geen enkele reden is om rauwe melk van A1-koeien noodzakelijk te mijden. Ook benadrukt de WAPF dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. In deze wereld doen we wat we kunnen, we proberen in onze omgeving de beste kwaliteit dierlijke en plantaardige voeding te krijgen die we kunnen vinden. Ons lichaam is in staat om zelfs met sub-optimale voeding te helen. Natuurlijk is optimaal het allerbeste, maar we moeten realistisch blijven en hier geen al te groot stresspunt van maken.

Laten we daarom enthousiast elkaar op de hoogte blijven houden van zoveel mogelijk biologische Jersey-producten, zoals de Remeker-kaas uit Lunteren, de boter van Proef Nu! en de Jersey-yogurt van Weerribben (gisteren meteen besteld, maandag heb ik een doos van zes!). Ondertussen ga ik vandaag weer 6 liter rauwe melk van Holsteinkoeien ophalen bij de boer. Ook ik heb er meer baat bij dan last van. Dieter, kijk hoe het valt. Als je geen problemen hebt met de consumptie van deze melk, dan is er geen probleem.

Mike