Reageer op: Gele hesjes

Forum Forums Wereldpolitiek & nieuwsachtergronden Gele hesjes Reageer op: Gele hesjes

#230285

bastiaan
Bijdrager

Hoewel ik niet onsympathiek sta tegenover de gele hesjes, denk ik toch dat dit ‘m niet gaat worden.
Het gaat weer om kreten zoals beter verdelen, stop de graaiers (banken), ouderenzorg, onderwijs, etc.. Hoewel ze in Frankrijk een klein succesje hebben weten te bereiken, is hiermee echt niets veranderd omdat men probeert via de overheid zaken af te dwingen. Ze bestrijden niet de werkelijke oorzaak van de problemen maar veel meer een aantal symptomen. Bankiers kunnen alleen maar graaien omdat dat is toegestaan door de wet. Alle problemen starten bij de machthebbers. En de echte machthebbers, dat zijn wij, het volk. Wat we verkeerd doen is dat we denken dat we deze macht hebben overgedragen aan politici.

Via onze grondwet hebben zij de ruimte gekregen om belasting af te dwingen en dat geld aan politieke idealen te besteden. Omdat iedereen boven de 18 mag stemmen (jazeker, zelfs zwakzinnigen die in een inrichting zitten hebben stemrecht en krijgen keurig een stemformulier opgestuurd), ook mensen die alleen maar profiteren van de belastingdruk, zal er NIETS veranderen. Het is een neergaande spiraal die binnen ons huidige systeem niet kan worden gebroken.

Er moet allereerst een nieuwe grondwet komen waarin de totale werking van de democratie opnieuw wordt geformuleerd (WIE mag er kiezen) en waarin de keiharde grenzen van de bemoeienis van de overheid en ambtenarij moeten worden vastgelegd. Politieke idealen mogen niet meer worden verwezenlijkt door de overheid, belasting moet worden gekoppeld aan een dienst die je daadwerkelijk afneemt. Politie heeft alleen nog maar als taak voor de veiligheid van de burgers te zorgen.

Kortom, in grote lijnen terug naar de grondwet van de Bataafse Republiek uit 1798, die overigens (en dat weet bijna niemand), feitelijk nog gewoon geldig is.

Er zal dus alleen maar iets kunnen veranderen als we de overheid wegjagen EN een nieuw systeem creeren. Gebeurt dat niet, dan kunnen we hoogstens voor elkaar krijgen dat er nieuwe poppetjes komen die weer precies hetzelfde gaan doen.