Reageer op: Gele hesjes

Forum Forums Wereldpolitiek & nieuwsachtergronden Gele hesjes Reageer op: Gele hesjes

#230019

Elkedageenei
Sleutelbeheerder

De Loyalist:
“De Nederlandse gele hesjes zijn in beperkte aantallen naar Den Haag gegaan. Hulde voor deze mensen. Zij hebben een statement gemaakt en de angst van hen die regeren prima in beeld gebracht. Het optreden van de politie was buitenproportioneel. Met paarden werden demonstranten als vee bij elkaar gedreven en de toegang tot het Binnenhof werd ze ontzegt. Prachtig!!

Waarom prachtig? Omdat dit exact laat zien hoe beperkt je in Nederland bent als ook maar iets aan het beleid wilt veranderen. De macht zal zeggen dat jij gewoon je mening via ‘het systeem’ kunt geven maar, dat systeem staat onder volledige controle van hen die het beleid introduceren. Je mag van alles roepen maar niet te dichtbij komen, ze willen je namelijk niet horen.

Het vervelende van die gele hesjes is dat die dingen je door de overheid zijn opgedrongen. Die overheid kan dus niet die gele hesjes verbieden. Die overheid kan zelfs niet aantonen dat je met het dragen van zo’n hesje aan het demonstreren bent, zolang je geen leuzen op je hesje zet. Een andere aardige bijkomstigheid van het hesje is dat jij bepaalt wanneer het zichtbaar is. Als brave burger kun je nu overal komen zolang je geen geel hesje draagt.

Het gele hesje maakt een nieuwe demonstratie tactiek mogelijk. Guerrilla demonstraties. Je kunt je gewoon op plekken verzamelen en op een gegeven moment je hesje aantrekken. Er is geen wet die zegt dat jij aan het demonstreren bent zolang je niet samen leuzen gaat roepen. Je bent op een plek en besluit net als anderen met jou om een stukje veiligheidskleding aan te trekken. Het is juist die stille uiting van het gele hesje dat de beleidsmakers overal zal vertellen, “Ik weet waarmee jij bezig bent. Jij bent een crimineel.”

Ik hoop dat we steeds meer gele hesjes in het straatbeeld gaan zien. Zeker omdat het niet te verwarren is met een discutabele fashion statement. Het gele hesje is de laatste vreedzame uiting van een enorm ongenoegen in een totaal repressief land. Het is niet zo dat de politiek niet naar je luistert, ze willen je niet horen of zien. Hoe ziet dit land eruit als iedereen in gele hesjes loopt? Zou Mark Rutte nog de fout maken en zelf zo’n ding aantrekken? Hij is ertoe in staat.

Het gele hesje biedt tal van mogelijkheden. Ik voel ook weer de button terugkomen. Je weet wel, vroeger waren er mensen die zichzelf hun mening op hun jassen speldden. “KERNENERGIE? NEE BEDANKT”, was zo’n button die veel werd gedragen. Overal zag je buttons. Overal zag je mensen zich uiten over de onderwerpen die zij belangrijk vonden. Nu zien we dat nog alleen terug bij LGTB-ers die continu met hun kleuren wapperen. Misschien kunnen we daar een voorbeeld aan nemen en gewoon uit de kast komen met onze aversie voor hoe de democratie in Nederland ervoor staat.”