Reageer op: Wie weet er meer over vitamine B1 = thiamine ivm cvs

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Wie weet er meer over vitamine B1 = thiamine ivm cvs Reageer op: Wie weet er meer over vitamine B1 = thiamine ivm cvs

#223483

-B.arr
Bijdrager

Lever eten is inderdaad goed, echter kan het zijn dat juist door tekorten zoals van vitamine B’s, de opname van voedingsstoffen niet goed verloopt. Zelf heb ik wel meegemaakt dat het eten van lever tegen me keerde.
Ook kunnen inderdaad de hoeveelheden simpelweg niet genoeg voor je zijn zoals Pike ook al schrijft.
Dit omdat je maar een bepaalde hoeveelheid lever kan eten maar ook omdat er veel vitamine rovers zijn.

Daarom werkt het slikken van -goede- vitamine B complex en B 12 soms gewoonweg beter dan het alleen maar voeden.
Uiteindelijk is natuurlijk ‘alleen maar’ voeden het doel, echter is van menigeen de gezondheid al zo slecht dat de opname van de goede stoffen in de voeding niet meer lukt.

Het is wel zaak de B-complex en B12 in de juiste vormen te nemen. Er zijn teveel supplementen die vitamine B in de verkeerde vorm aanbieden, omdat dit goedkoper is. De omzetting verloopt echter niet goed en het is verloren geld. Sterker nog, ze belasten het lichaam alleen maar nog meer.

Bijvoorbeeld is het zaak om vitamine B6 in de juiste vorm te nemen, te weten: pyridoxal-5-fosfaat (P5P). Al te vaak wordt het verkocht in de vorm pyridoxine HCl. Die pyridoxine is de reden waarom er zoveel wordt gewaarschuwd tegen een hoge dosering van B6. Echter is hoog doseren prima, als het maar met de juiste vorm (P5P) is. Dat is dus wel even een nuancering die menig site weer mist helaas.

Het is zoeken naar de naald in de hooiberg maar er zijn enkele goede producten te vinden:
Bij iHerb: https://www.iherb.com/pr/Advanced-Orthomolecular-Research-AOR-Advanced-B-Complex-90-Vegan-Capsules/33062
In NL: AOV 242

Supplementen met foliumzuur kan je ook gelijk links laten liggen. Folaat is de enige juiste.
Van B12 is hier is ook al langer bekend dat het Adenosyl en Methylcobalamine moeten zijn. Het beste ‘sublingual’ zodat de opname via de slijmvliezen verloopt.
Het zit ook wel verstopt in de bovengenoemde merken echter kan het zijn dat je lijf ze niet goed genoeg opneemt en daarom is extra ‘sublingual’ toevoegen geen luxe.

Dan is het nog zaak om de maximale dosering in de gaten te houden.Met B12 kan je lekker hoog zitten zonder problemen, echter met folaat en de andere B’s moet je wat voorzichtiger zijn denk ik.

Omdat de B-vitaminen elkaar allemaal nodig hebben (synergetische werking) is het verstandiger een goede complex te gebruiken, waarbij je dus desgewenst nog extra kunt suppleren van de vitamine B die je nodig hebt. Vitamine B12 wordt veelal aangeprezen met folaat, echter heeft deze ook B6 nodig.