Reageer op: De Nervus Vagus, anti-aging zenuw?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid De Nervus Vagus, anti-aging zenuw? Reageer op: De Nervus Vagus, anti-aging zenuw?

#221673

JVG
Bijdrager

Maar in plaats van dure workshops bij Steve Rother te volgen om je nervus vagus te activeren, kun je het ook goedkoper doen door te mediteren of TRE (Trauma Release Exercises) te doen. TRE werkt met de psoas spier die ook verbonden is met de vagus zenuw en door de oefeningen ontspanning teweeg brengt (want bewust kunt je die spier niet aanspannen of ontspannen, het is onder controle van ons sympathisch zenuwstelsel). Door TRE te doen, ontspannen de spieren en signaleren het brein dat er geen ‘gevaar’ is en het laat dingen los die werden getriggered door langgeleden opgelopen trauma’s (waardoor je dus ook van PTSD af kunt geraken).

Gebruik NOOIT TRE voor iets complex, nooit. Het is niet gemaakt om te werken met complex trauma, kindertijd trauma, chirurgische trauma, chronisch misbruik. Daar dient het absoluut niet voor. Het is ontworpen om gebruikt te worden op het veld, ter plaatse, wanneer men juist een trauma heeft ervaren. Daarom is het ontdekt/ontworpen in oorlogsgebied. Deze oefeningen helpen de stress te uiten op ht moment door te ”shaken’´ Perfect in die omstandigheden. Met een autonoom zenuwsysteem dat onregeld is, gaat dit niet op. Wij hier hebben veeleer een ANS met beperkte capaciteit door verscheidene negatieve externe factoren (opvoeding, voeding, omgeving,…) waardoor onze mentale lichaamskaart het kunstmatig opwekken van die TRE niet kan navigeren en 2 dingen gebeuren : 1. de persoon zal de gevoelens afwijzen en in freeze mode gaan. Ze zullen de emoties wel ervaren van het shaken maar ze zullen ze niet verenigen/verwwerken ; of 2. ze voelen de intensiteit en ipv af te wijzen en freeze mode schieten ze in een piek de hoogte in en komen ze in teveel opwinding en het systeem kan alles niet inhouden wat ze voelen.
Het wordt echter voor alles en iedereeen gebruikt omdat het ´´gemakkelijk´´ is, maar vroeg trauma heeft helemaal niets te maken met dat ´´shaken´´. Iemand die vroege traumas, verwaarlozing ed heeft, die ´´shake´´ respons komt niet overeen met het trauma, het is ggen plotse gebeurtenis. Die traumas hebben meer te maken met het feit dat ze geen connectie voelen, de diepe schaamte, geen veiligheid, niemand is er voor mij gevoel, Het is eigenlijk schokkend hoeveel ´´specialisten´´ er zijn.