Reageer op: Turkije

Forum Forums Wereldpolitiek & nieuwsachtergronden Turkije Reageer op: Turkije

#213698

fatsnotbad
Sleutelbeheerder

De Duitse voetbalfans willen zich er niet bij neerleggen dat twee leden van het nationale voetbalelftal zich zo nauw verbonden voelen met de Turkse president. De affaire rond beide voetballers begon ongeveer een maand geleden, toen de beide sporters de Turkse president Erdoğan in Groot-Brittannië hebben ontmoet. Ze gingen met hem op de foto, hebben hem de voetbalshirts van hun clubs cadeau gegeven (Mesut Özil speelt bij Arsenal, Ilkay Gündoğan bij Manchester City FC) en Gündoğan voegde nog in handgeschreven opschrift “Met groot respect voor mijn president” toe. De voetballers hebben misschien gedacht dat de gebeurtenis niet naar buiten zou komen, maar Erdoğan’s politieke partij AKP heeft de foto’s op sociale netwerken gedeeld. In de voorverkiezingsstrijd komt zo’n foto goed van pas en de Turken houden van voetbal.

De foto’s hebben in Duitsland aanzienlijke ophef veroorzaakt. Beide heren spelen voor het nationale elftal en zouden Duitsland vertegenwoordigen bij het komende wereldkampioenschap. (in het “nationaal elftal” zit nog een etnische Turk, Emre Can; hij heeft de ontmoeting met Erdoğan afgeslagen). Özil zweeg liever, Gündoğan probeert zijn misstap op een of andere manier uit te leggen, maar het lukt hem niet zo goed.

De journalisten kwamen er achter dat Gündogan niet eens een dubbele nationaliteit bezit, hij is op papier alleen Duitser. Zijn president zou daarom Frank-Walter Steinmeier moeten zijn . Theoretisch. In de praktijk valt zijn loyaliteit tegenover zijn geboorteland waarschijnlijk tegen (hij is geboren in Gelsenkirchen) – en dat is precies de reden waarom hij nu uitgefloten wordt door de Duitse fans tijdens een wedstrijd als hij de bal krijgt.

Mike