Vlees en wild

Dit onderwerp bevat 17 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Godsgeschenk 1 jaar, 2 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)
  • Auteur
    Berichten
  • #136002

    Godsgeschenk
    Participant

    Hallo mensen,

    Ik open hier een nieuw topic, omdat ik niet kon vinden waar ik het onder kon plaatsen. Waarschijnlijk had het wel gekund, maar heb ik niets passends gevonden. Sorry bij voorbaat.
    Mijn vraag is welk wild vlees is echt wild en wat kun je in de wildtijd goed eten:
    Is dat alleen nog haas en ree?
    Hoe zit het met wildzwijn en wilde gans en kwartels, fazant en patrijs, wilde duif, wilde eend, wild konijn? Is dit echt wildvlees of wordt ons iets op de mouw gespeld?
    Waar kun je zoiets goed kopen?
    Is een polier te vertrouwen of is dat hetzelfde principe dan bij een slager?
    Is het zinvol om uit te zoeken waar een WBE (wildbeheereenheid) zit en het daar te halen?

    #136008

    Cholesteroliscool
    Participant

    Het meeste dat hier te koop ligt is kweek.
    http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3814176/2014/12/18/Wild-met-kerst-is-vooral-tam.dhtml
    De beste oplossing is een Franse kennis met een jachtgeweer.

    #136010

    Godsgeschenk
    Participant

    Dank je Cholesteroliscool.
    Ja, daarom ook mijn vraag. Waar kan ik gaan. Ik heb geen Franse kennis met een jachtgeweer en wil toch graag goed wild eten. Zijn er toch mogelijkheden?

    #136012

    Godsgeschenk
    Participant

    Jammer dat we in Limburg geen Marqt hebben.

    #136018

    Paradogma
    Participant

    Onze oosterburen zijn ook van het jagen. Is dat geen optie voor jou?

    #136021

    Godsgeschenk
    Participant

    Duitsland! Ja, ik zou eens in Aken of grensgebied kunnen kijken. In Vaals is ook al veel bos. Maar ja, om met vlees te gaan slepen. Het zou dus fijn zijn als het in M’tricht of omgeving beschikbaar zou zijn.
    Om toch even terug te komen op mijn vraag boven:
    Mijn vraag is welk wild vlees is echt wild en wat kun je in de wildtijd goed eten:
    Is dat alleen nog haas en ree?
    Is het zinvol om uit te zoeken waar een WBE (wildbeheereenheid) zit en het daar te halen?

    #136023

    fatsnotbad
    Keymaster

    Kaufland! Zij verkopen echt wild voor een betaalbare prijs!

    Mike

    #136025

    Godsgeschenk
    Participant

    Ja Mike, dat weet ik nog toen ik er woonde. Misschien ook wel de Real?!? Ook trouwens bij de Edeka. In de link van Colesteroliscool stond dat de Plus ook echt wild verkoopt. Is dat waar?

    Is ree en haas wel altijd goed? En als ik naar een jager stap?
    Trouwens toen in nog in DE woonde, at ik heel veel wild vlees, en heel eenvoudige restaurantjes/boshutjes hadden echt wild vlees. Je kon er oma’s keuken eten.
    Ja, dat mis ik wel heel erg. In het Schwarzwald had je echte ‘wald’keuken en de wildgerechten waren ongelooflijk lekker.
    Snik…..ik mis het nog steeds…gaat dat dan nooit over?
    🙁

    #136027

    Cholesteroliscool
    Participant

    Wild was vroeger al voedsel voor de zogenaamde “elites”.
    Zij noemden het jagen en wanneer het klootjesvolk ging jagen was het ineens stropen.
    Deze moesten zich maar voeden met zult of balkenbrij.
    Er is nog geen zak veranderd wat dat betreft.
    Ree/hert is veelal kweek uit Nieuw-Zeeland, haas is moeilijk te kweken net als wild zwijn dus daar zit je wel goed denk ik.
    Ik heb geen ervaring met WBE maar vermoed dat de afname daar ook wel is “geregeld”.
    Maar je kunt het altijd proberen.

    #136028

    Godsgeschenk
    Participant

    Dank je.
    In de tekst uit jouw link staat:
    Wie elders voor haas, ree of wild zwijn kiest, weet zeker dat hij goed ziet. Deze dieren zijn moeilijk in hokken te houden.
    Daar lees ik dus uit dat ree ook in orde is. Of het daadwerkelijk zo is, weet ik natuurlijk niet.

    #136030

    Cholesteroliscool
    Participant

    Hert in de schappen is meestal kweek
    http://www.nieuwzeelandshert.com/hertenhouder.html
    Zo ideaal als het hier gepresenteerd wordt is het niet.
    Het is daar ook business.
    http://www.deernz.org/deerhub/deer-information/health/major-issues/leptospirosis#.VeMrXvl_Oko
    En het vlees moet de halve wereld rondtuffen op vervuilende zware stookolie.

    #136031

    Godsgeschenk
    Participant

    Dank je.
    Dat van gekweekt hertenvlees dat weet ik. dat klopt.

    #136056

    Cholesteroliscool
    Participant

    Overigens is niet alle wild echt wild, want fazanten bijvoorbeeld, worden gefokt en de laatste zes weken voor de slacht uitgezet, maar wel bijgevoerd. Op die manier mag het dan wel de naam wild dragen

    Weer zo’n instinker.
    http://www.dogmeat.nl/index.php?main_page=index&cPath=44&zenid=sot4qtb40o1odcds3rqoop0461

    #139280

    Marijan
    Participant

    http://www.slagerijvandergeer.nl/
    een geweldige slager, die alles van het dier zelf verwerkt, zelf de dieren uitzoekt, alles is graasvlees, Hereford Rund, Heideschaap, eten dus uitsluitend grassen en kruiden. En ook varken en kip loopt altijd buiten maar worden wel bijgevoerd. Kijk eens op zijn website, het is heel redelijk geprijsd en wordt bij aanschaf van minimaal 100 euro gratis thuisbezorgd 1x per maand.

    #139282

    Poekie
    Moderator

    Bij ons in de weilanden zie ik af en toe ook jagers lopen, ze schieten de hazen neer. Maar in de landerijen om die weilanden zien we regelmatig gifwagens rijden. Vooral over de bietjes die voor een supermarkt worden gekweekt. Deze week werd het grasland naast ons doodgespoten, er zullen wel weer bloembollen op komen, nog meer gif. Dat weiland dat nu doodgespoten is werd eerder na elke maaibeurt voorzien van kunstmest, wil jij dat haasje nog eten? Dan ben je zelf het haasje.

    Je moet wel heel goed weten waar het wild dat je wilt eten vandaan komt.

    Lia

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 18)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.