vervanger voor plantaardige boter

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid vervanger voor plantaardige boter

Dit onderwerp bevat 18 reacties, heeft 12 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Iklustvet 3 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)
  • Auteur
    Berichten
  • #3118

    elmo
    Lid

    Onze kinderen verdragen geen lactose, hierdoor hebben ze tot nu toe plantaardige boter gekregen op hun brood, ik wil hier dolgraag van af en vraag me af of ontgeurde kokosolie een beter alternatief is, ik weet dat ontgeurde kokosolie ook niet geweldig is en dat extra virge vele malen beter is. maar het gaat me er even om of ontgeurde kokosolie wel beter is dan de plantaardige olie.

    De extra virge vinden ze niet altijd lekker. Al gebruiken we die zo veel mogelijk met ze , net als levertraan.

    Ook ghee gaat nog niet goed qua darmen helaas. zijn er nog andere opties?

    Ze worden wel steeds sterker door de yoghurt en we zien dat ze zich beter ontwikkelen door de voeding die ze nu krijgen.

    Alleen blijven ze gevoelig door hun mindere darmafweer, met griep vallen ze ver terug en moeten we weer stap voor stap opbouwen.

    #73793

    ruud
    Participant

    Alles beter dan transvetten (let ook op dat er geen plantaardig vetten in het brood zitten trouwens).

    Je kunt ook olie sprenkelen op brood (olijfolie).

    En misschien hoef je ook niet perse te denken in termen van brood of ook niet in termen van boter op brood.

    #73794

    Iklustvet
    Participant

    Misschien eens kijken naar rundsvet of ganzenvet? en geen brood meer eten natuurlijk ๐Ÿ™‚

    #73795

    Anoniem

    Remeker Ghee?

    #73796

    Anoniem

    Hallo Elmo,

    Mijn man en ik eten als vervanger voor plantaardige boter, zelfgemaakt ghee van boter van de boer en als deze nog warm is, niet heet, gemengd met ongeveer eenvijfde olijfolie. Goed mengen en laten opstijven in de koelkast.

    Ik heb dan een smeerboter die ook buiten de koelkast goed houdbaar is omdat de eiwitten uit de boter gehaald zijn.

    Hij staat buiten de koelkast omdat hij dan direct smeerbaar is.

    #73797

    elmo
    Lid

    rundvet of ganzenvet ga ik eens opzoeken dan, zoals gezegd ghee is nog geen optie.

    Geen brood had ik wel verwacht ja ๐Ÿ™‚ , weten we natuurlijk wel maar aangezien ei en lactose en gluten als geen optie zijn blijft er niet zo veel over voor de kids. Ook omdat gebleken is dat quinoa en basmatirijst toch te vaak besmet is met gluten.

    Veel dingen belasten de lever en de darmen nog te zwaar maar we bouwen het rustig op.

    We maken dus zelf het brood en inderdaad met olijfolie en glutenvrije granen.

    Ze eten er ook niet veel per dag, het gaat me er in eerste instantie om dat ze bij elke maaltijd de juiste vetten binnen krijgen

    Bedankt voor het meedenken

    #73798

    Reuzel (uitgesmolten varkensvet) werd vroeger veel op brood gegeten. Vooral als men zich geen boter kon veroorloven

    #73799

    Anoniem

    Lukt het om ze kefir te laten drinken? Dat zorgt ervoor dat ze op den duur beter lactose zullen kunnen verteren (dat doen de goede bacteriรซn voor ze). Dan zal roomboter ook beter gaan, lijkt me.

    #73800

    Webmaster
    Participant
    Quote:
    Reuzel (uitgesmolten varkensvet) werd vroeger veel op brood gegeten. Vooral als men zich geen boter kon veroorloven

    Klopt. Dit werd ‘smout’ genoemd.

    Mike

    #73801

    Ufo
    Participant

    In plaats van boter op brood, zou je ook een mengsel van olijfolie met chlorella/spirulina kunnen maken, en daar wat van op het brood smeren.

    Meen dat ik dit recept een keer gelezen heb op de site van Ron Fonteine, maar dat weet ik niet geheel zeker.

    Overigens zit lactose ook in brood en yoghurt.

    #73802

    Webmaster
    Participant
    Quote:
    In plaats van boter op brood, zou je ook een mengsel van olijfolie met chlorella/spirulina kunnen maken, en daar wat van op het brood smeren.

    Lijkt me niet te vreten!

    Mike

    #73803

    autumn
    Participant

    Ik vond het ook al een opmerkelijk idee Ufo. ๐Ÿ˜‰

    Ganzenvet heb ik wel eens tijdens de kerst gekocht. Het zat in een blikje en het smaakte niet lekker en daarmee bedoel ik dat het smaakt alsof het flink verhit is geweest. De natuurlijke smaak was eraf. Toen ik via het etiket ging zoeken naar de afkomst van dit vet kwam ik bij een boerderij/kwekerij uit in Frankrijk. Ze maken daar ook foie gras en er waren weinig of geen plaatjes van hoe de ganzen gehouden werden. Ik vond het toen geen zuivere koffie, dus opletten geblazen met ganzenvet

    Reuzel maak ik zelf en is direct uit de koelkast prima smeerbaar voor op brood. Ik vind het lekker en gebruik het zelf ook op brood. Naar mijn idee het beste alternatief voor boter, ghee en kokosolie.

    Wat je ook zou kunnen overwegen is zelf margarine maken. Ik heb dit eens gedaan rundvet en extra virgin olijfolie. Ik vond de smaak niet geweldig maar wel te doen. Lees hier meer over hoe je dit doet: http://www.fatsforum.nl/topic/margarine-versus-roomboter#post-26102

    Tot slot kan je ook nog smeervetten maken met een smaakje. Zoals je kruidenboter hebt, zo kan je ook kruidenreuzel maken om maar iets te noemen. Ik heb ook wel eens chocopasta gemaakt op basis van pindakaas, kokosolie, cacao en honing. Op internet zijn vast genoeg recepten te vinden…

    #73804

    Ufo
    Participant
    Quote:
    Lijkt me niet te vreten!

    Ach, het is beter dan plastic boter.

    Zag het zojuist nog beschreven op heelbewust.com

    Beetje rauwkost er over, eet smakelijk.

    #73805

    Anoniem
    Quote:
    Beetje rauwkost er over, eet smakelijk.

    Brood, algen en rauwkost? Brr.. nou ja ieder zijn ding ๐Ÿ˜†

    #73806

    Haydarpasa
    Participant

    In Duitsland is het heel gewoon (geweest in de meeste plaatsen) om reuzel of rundvet of ganzevet op roggebrood te eten. En het is ook erg lekker. Ik heb het meerdere keren gegeten, echt top. Dus dat vind ik een echte aanrader voor mensen die geen boter kunnen verdragen.

    Ik heb vorig jaar ganzevet gekregen van een Franse vriendin. Haar vader maakt het samen met zijn vriend van hun eigen ganzen. Zo vreselijk lekker is dat. Het is ook heel erg geel. Wat ik in de supermarkt gezien heb is allemaal erg wit. Ik denk dat de kleur wel wat zegt in dit geval.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.