Ijzer te laag

Dit onderwerp bevat 34 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Cholesteroliscool 1 jaar, 1 maand geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)
  • Auteur
    Berichten
  • #122295

    celticmyst
    Participant

    Kom net bij de huisarts vandaan en volgens haar is mijn ijzergehalte te laag. Ze opperde om mij ijzertabletten te geven om het wat op te krikken.
    Ik weet niet of iemand hier verstand van heeft, is dit goed of niet?

    #122296

    fatsnotbad
    Keymaster

    Nee, niet doen!!! Opvallend hoe reguliere medici over het algemeen geen voorstander zijn van suppletie van vitamines en mineralen, maar wel heel makkelijk ijzerpillen (ook wel staalpillen genoemd) voorschrijven. Dit is een anorganische, niet-opneembare vorm van ijzer die zich opstapelt in de lever en zorgt voor ijzervergifting aldaar. Vrouwen hebben nog het geluk dat ze menstrueren en dit overtollige ijzer maandelijks kunnen lozen, maar mannen niet. De beste organische bron van ijzer is lever. In vroegere tijden was dit ook exact wat huisartsen voorschreven bij ijzertekort. Denk ook aan bloedworst, want ijzer zit in bloed.

    Mike

    #122297

    Lievergezond
    Participant

    hoi Celticmyst: hou je darmflora ook in de gaten.

    Er zijn bijvoorbeeld pathogene bacteriën die vooral op ijzer teren en alle ijzer uit je eten wegpikken. Meer ijzer innemen maakt die bacteriën alleen maar sterker maar lost je bloedarmoede mooi niet op. Over het algemeen geldt dus: de beste manier om een nutriëntentekort op te lossen is ten eerste de darmflora herstellen. En daar kunnen we met ons moderne dieet allemaal wel wat aan verbeteren.

    http://www.roosgoesgreen.nl/voeding/gezonde-darmflora-met-het-gaps-dieet/

    #122299

    fatsnotbad
    Keymaster

    Goede aanvulling, Lievergezond, en interessante blogsite.

    Mike

    #122301

    Gerrit
    Participant

    Voor ijzer kan ik je Melasse aanraden (Molasses in het Engels):
    http://www.iherb.com/Wholesome-Sweeteners-Inc-Organic-Molasses-Unsulphured-16-fl-oz-472-ml/34611

    Uiteraard naast de dierlijke vorm zoals in lever etc.

    #122302

    fatsnotbad
    Keymaster

    De beste bron van ijzer is heemijzer, ijzer uit bloed.

    Mike

    #122303

    Heksje
    Participant
    #122306

    Vivianne
    Participant

    @ Lievergezond

    Goede opmerking met betrekking tot de bloedarmoede.

    @ Celticmyst

    Heeft de huisarts je enkel op ijzergehalte of ook op andere zaken laten onderzoeken ?

    Een ijzertekort kan een verschijningsvorm van bloedarmoede zijn. Andere tekorten kunnen hier ook aan bijdragen.

    http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/vitamine-b12-en-ijzer-foliumzuur-en-vitamine-b6/

    #122317

    liesje
    Participant

    Je zou het haast gaan kopen bij “vriesvoer”

    #122405

    celticmyst
    Participant

    Lever en bloedworst, ik neem aan dat ik bij de biologische slager moet halen. Ik moet hier wel aan wennen, deze manier van eten, maargoed, de aanhouder went. Ik zal morgen wel eens gaan vragen.

    #122417

    Heksje
    Participant

    Lever valt best mee om te eten. Het hoeft volgens mij niet in grote hoeveelheden. Ik heb kippenlevertjes per 4 stukjes door mijn andere prutje met gehakt enzo gedaan. Dat was best te doen. Na dit 2x gedaan te hebben stond het me tegen en heb ik een tijdje gewacht tot ik het weer deed. Het lichaam geeft het zelf wel weer aan als het weer nodig is denk ik dan 🙂

    Bloedworst heb ik nog nooit gegeten. Wel gooi ik het sap van het ontdooide vlees (wat volgens mij gewoon bloed is) bij het bakken bij de pan in (en eet dit op).

    #122420

    paika14
    Participant

    Hoi
    op aanraden van Marijn eet ik nu Hendriks runderleverworst van ekoplaza. Ik vind het lekker, moest even wennen maar nu is het dagelijkse kost geworden, lekker met veel roomboter

    #122421

    Tanja
    Participant

    Sap is geen bloed Heksje, dat is proteïnevocht. Bloedworst is echt wel lekker, alleen gooien ze overal altijd troep doorheen dus moet je al op zoek naar een heel goed adresje hiervoor/ leverworst idem dito, maar kun je wel eenvoudig zelf maken, ik heb daar een superlekker recept voor onderaan deze pagina: http://gezondgestel.nl/zelf-maken/

    #122422

    Heksje
    Participant

    Zou je de ingrediënten hiervan willen publiceren paika14? Leverworst lijkt me wel lekker, maar meestal zijn de ingrediënten om te huilen dus om een mezelf een teleurstellende reis naar de Ekoplaza te besparen vraag ik je dit eerst maar 😉

    #122434

    paika14
    Participant

    Heksje…ik ga kijken of ik ze kan vinden. Ik heb de verpakking nl.weggegooid toen ik ze in de vriezer deed. Ik zoek het op!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.