Histamine/Histaminase/DAO

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Histamine/Histaminase/DAO

Dit onderwerp bevat 40 reacties, heeft 15 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lieven2 2 jaren, 6 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 41)
  • Auteur
    Berichten
  • #4166

    Op dit forum lees ik dat histamine-overgevoeligheid het gevolg is van bijnieruitputting omdat de bijnieren niet meer in staat zouden zijn om histaminase (dat de histamine afbreekt) aan te maken. Maar op internet las ik dat die overdreven histaminereactie voortkomt uit een tekort van het DAO-enzyme dat in de darmn aangemaakt moet worden… Klopt dit laatste ook is het een tekort van beide?

    En ik denk erover om nu tijdelijk scutularia te gaan gebruiken om de symptomen van de histamine ietsje te verminderen (want is wel heel heftig, kan bijna niets meer eten nu het ook nog eens hooikoortstijd is) totdat de bijnieren wat zijn aangesterkt mbv de adrenal; maar is dit wenselijk of maak ik het daar uiteindelijk alleen maar erger door; maw verzwak ik mijn systeem nog meer?

    #87131

    Iemand hier nog een mening/tip over?

    #87132

    Wim
    Keymaster

    Ik was er ook op gestuit. Er is wel een preparaat gericht op de DAO: DAOsin

    Gefermenteerde voedingsmiddelen zouden moeten worden vermeden zegt men. Maar hier op het forum heb ik gelezen dat je maagzuur van goede kwaliteit moet zijn en dat de bijnieren er ook mee te maken hebben.

    #87133

    ruud
    Participant

    hoi Wim, ik kan me wel iets voorstellen bij dat bijv. oude kaas ook een histamine-aanjager is (dat is een feit).

    Dit zegt Chris Kresser over histamine in het lichaam:

    Quote:
    Many integrative practitioners, including myself, believe that a primary cause of histamine intolerance is an overgrowth of certain types of bacteria that make histamine from undigested food, leading to a buildup of histamine in the gut and overwhelming the body’s ability to catabolize the excess histamine.
    Quote:
    […]reacting to fermented foods is a classic sign of histamine intolerance, especially if probiotic supplements are well-tolerated

    http://chriskresser.com/headaches-hives-and-heartburn-could-histamine-be-the-cause

    #87134

    Anoniem
    Quote:
    an overgrowth of certain types of bacteria that make histamine from undigested food, leading to a buildup of histamine in the gut and overwhelming the body’s ability to catabolize the excess histamine.

    Duidelijk een tekort aan maagzuur naar mijn idee. Histamine rijke producten vermijden lijkt mij daarom symptoom bestrijding.

    Ik zou zeggen, werk aan maagzuur vermeerdering en het histamine probleem lost zich op.

    #87135

    ruud
    Participant

    Bekend is (verneem ik net) dat als je lichaam makkelijk stikstofoxide aanmaakt via de endotheelcellen dat je vaten makkelijker ontspannen / verwijden en daarmee kunnen ontstekingsfactoren (zoals ook histamine) ook weer makkelijker worden afgevoerd via bloeddoorstroming.

    Voor stikstofaanmaak zijn de endotheelcellen belangrijk die zich voeden met met name L-arginine -zit in vlees en zuivel- en antioxydanten (vitamine c en e worden genoemd in dit verband).

    In de zon (uvb-licht) maak je volgens mij zelf ook stikstofoxide aan.

    #87136

    ruud
    Participant

    Chris Kresser over histamine-producerende en -reducerende darmbacterien:

    Quote:
    One of my patients that has histamine intolerance discovered, I guess, a German study that was translated and posted in a Facebook group that talks about these issues, a fecal bacteria therapy group. And this study apparently looked at various microbial strains and broke them into three categories: one category that’s histamine producing; another category, which seems to be sort of neither histamine producing, nor histamine degrading; and then the third category would be histamine degrading. And so obviously you have histamine intolerance, you’d want to focus on the ones that are histamine degrading, and you’d want to avoid the ones that are histamine producing. And the histamine-producing category is Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus plantarum, and Lactococcus lactis, Enterococcus faecalis, and various types of E. coli. And then the ones that seem to degrade histamine and be beneficial are lots of bifidobacteria species, but particularly Bifidobacterium infantis and then Lactobacillus rhamnosus and salivarius and sporogenes and Lactobacillus gasseri.

    http://chriskresser.com/gluten-triggered-ibs-d-twisted-food-politics-and-overcoming-histamine-intolerance

    #87137

    Ik last toevallig deze topic

    Zelf heb ik me heel lang ontfermd over de histamine kwestie.

    Wat moet ik er van zeggen behalve dat het niet 1 ding is.

    Mensen gooien het graag op 1 ding is mijn ervaring.

    Histame is een supplement wat ik heb aangeschaft om dat enzym te vervangen. Hielp totaal niet. Alleen de bijnieren zijn het ook niet.

    Als je leverhitte hebt dan reageer je ook slecht op biogenene amines en ook de milt kan mee spelen.

    In mijn optiek word alles te vaak te veel op 1 ding gegooit , echter mike combineert bijnieren en lever HEEL vaak en terecht. de bijnieren (nier-yin) zijn de basis accu voor de rest, als die niet afdoende werken dan kan je niet goed ontgiften.

    Dit was mijn laatste helderheid van vandaag.

    Ik ga naar een vriendin toe om te chillen en te drinken, (die houd rekening met mijn MCS) en lekker natural douchen zonder giftige rotzooi.

    Daarna trachten te detoxen, without hope no life,

    Leon

    #87138

    Webmaster
    Participant

    Een interessante wending aan het histamine-verhaal:

    Momenteel ben ik Waarom maagzuur goed voor je is van Jonathan wright aan het lezen. In het boek staat dat histamine de zgn. parietale cellen aanzet tot de productie van MEER maagzuur!

    Er is dus zeker ook een positieve rol weggelegd voor histamine!

    Mike

    #87139

    ruud
    Participant

    Hoi Mike, interessant zeg.

    Ik meende zoiets ook al te lezen (maar snapte het niet helemaal).

    Het lijkt net zoiets als cholesterol dan: een brandweermannetje: redding van het lichaam als antwoord op iets.

    Is het/een onderliggend probleem van histamine dan mogelijk te weinig maagzuur?

    #87140

    Webmaster
    Participant
    Quote:
    Is het onderliggend probleem van histamine dan mogelijk te weinig maagzuur?

    Dat denk ik dus ook! Misschien maakt het lichaam ter compensatie meer histamine aan, om alsnog proberen het tekort aan maagzuur weg te werken.

    Mike

    #87141

    ruud
    Participant
    Quote:
    Dat denk ik dus ook!

    hallo Mike, dat denk ik niet, maar die -interessante, maar ook aantrekkelijke (omdat je dan weet hoe je aan de oplossing van een histamineprobleem kan werken)- conclusie valt te trekken uit je eerdere bericht.

    #87142

    Webmaster
    Participant

    Het is maar een theorie en ik kan er natuurlijk naast zitten. Heb jij nog ideeen over wat voor mechanisme hier dan wel aan het werk is?

    Mike

    #87143

    ruud
    Participant

    Hallo Mike: antwoord: nee!

    Ik breek mijn hoofd erover.

    Maar ik denk omdat NAET http://www.allergie-weg.nl/info-hoe-en-wat-geen-forum/hoe-effectief-is-naet-helpt-naet-statistieken mogelijk goede resultaten oplevert bij o.a. histaminevorming in het lijf tot rust brengen (volgens Indigo en wel overtuigende statistieken als ze kloppen), dat het wel aannemelijk is dat bijnieruitputting en daarmee lichamelijke/geestelijke stressoren een grote rol spelen bij histamine: dit omdat jij de link al legt tussen bijnieruitputting en maagzuurproblemen.

    Misschien ga ik wat snel met conclusies trekken.

    #87144

    Anoniem

    Steve Wright: Before you run away with the histamine talk, I’m just curious, anecdotally — I just read an awesome article by Dave Mayo about using magnesium for histamine intolerance, and I was just curious if some of your clinical experience had shown that people with histamine intolerance were potentially magnesium deficient as well and if that played a role or not.

    Chris Kresser: Yeah, I think it probably is true. A lot of people are magnesium deficient, in my experience, maybe most that I see in my practice. Magnesium can be helpful. Another natural substance that’s really helpful is a flavonoid called quercetin. Sort of higher doses of quercetin, like 1000 mg to 2000 mg a day in divided doses, can be really, really good for histamine and all kinds of allergic responses, actually, which are usually histamine mediated. And the enzyme bromelain can be good for histamine intolerance as well. So, I’m going to continue talking about histamine intolerance. We’ll do a follow-up post where we go into a little more detail and stuff on treatment or talk about it again on the podcast because it is a really interesting issue, and I am definitely seeing it in a lot more of my patients, and a lot of my patients are really benefitting from doing a low-histamine diet. I mean, people with longstanding, really intense, severe symptoms that are clearing up almost completely in some cases, so it’s a pretty exciting, encouraging tool to have available, especially because it’s noninvasive, there are no side effects, it’s a completely food-based approach, with the exception of some of the natural supplements that I just ment

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 41)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.