Glutenintolerantie door maagzuurtekort?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Glutenintolerantie door maagzuurtekort?

Dit onderwerp bevat 8 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ad ligtvoet 3 jaren geleden.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Auteur
    Berichten
  • #5486

    Gerard
    Participant

    Glutenintolerantie zou een darmaandoening zijn waarbij een immunologische reactie tegen een van de eiwitten van het glutencomplex plaatsvindt.

    Maagzuur denatureert eiwitten, wat betekent dat van de gluten niets overblijft dan bouwstoffen van eiwitten. Zou het dan zo zijn dat bij voldoende maagzuur er geen glutenintolerantie kan optreden en dat derhalve het probleem van de verkeerde kant benaderd wordt?

    #102856

    ruud
    Participant

    Goed punt Gerard.

    Kan bijna niet anders dan dat het maagzuurtekort een rol speelt bij glutenintolerantie.

    #102857

    ad ligtvoet
    Participant

    Ok.Maar stel iemand heeft geen klachten meer wanneer er geen gluten gegeten worden en daarnaast leveren dierlijke eiwitten geen problemen op,geen symptoom van een maagzuurtekort.Bij herintroductie van gluten dan wel weer klachten.

    Kun je je maagzuur produktie op niveau houden wanneer je de produkten waar gluten (de moderne versies) inzitten blijft eten?

    Maagzuur en gluten? Zal nog maar eens in ‘Broodbuik’ snuffelen gaan. Ik verdenk de genetische veranderingen van gluten er wel van dat dit ook de vertering in maag beinvloeden kan/zal.

    ad

    #102858

    Gerard
    Participant

    Dan moet er toch iets niet kloppen, misschien dat gluten lastiger uiteen vallen dan andere eiwitten en dat de kwaliteit van het maagzuur daar ook een factor in is. Of dat er een bijkomende factor is die het maagzuur in een bepaalde mate neutraliseert. Misschien herkent het lichaam gluten bevattende producten niet als eiwithoudend.

    Denk je dat de maagzuurproductie negatief beïnvloed kan worden door het eten van gluten?

    Genetische veranderingen, ik weet niet welke effecten dat heeft voor de vertering, maar het lijkt me dat de gezindheid het voordeel van de twijfel toekomt, dus geen genetische manipulatie. Daarbij: de natuur is een schitterend systeem dat we nog lang niet doorgrond hebben, hoe denken we daar verantwoordt te kunnen ingrijpen?

    #102859

    naief
    Participant
    Quote:
    Misschien herkent het lichaam gluten bevattende producten niet als eiwithoudend.

    Maagzuur is niet selectief, het doet gewoon zijn ding.

    #102860

    Gerard
    Participant

    Het zal toch wel zo zijn dat wat je in je mond proeft meer of minder van bepaalde spijsverteringssappen laat aanmaken? Met speeksel werkt dat in ieder geval zo, denk maar eens dat je je tanden zet in een hele grote, verschrikkelijk zure citroen die, als je er op bijt zijn zure smaak in je mond laat komen, zodat je hele gezicht in een grimas verandert.

    #102861

    ad ligtvoet
    Participant

    ‘misschien dat gluten lastiger uiteen vallen dan andere eiwitten’.

    In de maag vallen de eiwitten niet compleet uitelkaar. Verdere vertering ervan gaat na de maag nog door. Wellicht dat dat gluten dan nog in hun samenstelling de schade aan kunnen richten.

    Interessant is ook dat vaak getseld wordt dat iedereen gluten intollerant is .we zouden dan een gebrek hebben aan de benodigde enzymen om gluten te verteren .De uitwerking hiervan is echter bij iedereen verschillend. er is dan geen sprake van een allergische reactie.

    ad

    #102862

    Webmaster
    Participant

    Ik vind dat Gerard hier op een interessant denkspoor zit. Ik beschouw mezelf bijv. niet als glutenintolerant. Ik zeg wel vaker dat ik nog een baksteen kan verteren, dus aan maagzuur bij mij geen gebrek.

    Ad zit eveneens op een goed spoor door onderscheid te maken tussen de soorten eiwitten, waarbij je inderdaad ook moet denken aan onnatuurlijke, door de mens gecreeerde eiwitten a.g.v. kruising, veredeling en genetische manipulatie.

    Ad haalt het boek Broodbuik aan. Uit dat boek blijkt dat moderne tarwe een moleculair gedrocht is, een dwergplant die makkelijker te oogsten is. Spelt, een oervariant van tarwe, levert aanzienlijk minder klachten op, terwijl het wel degelijk ook gluten bevat. Daarnaast is de juiste behandeling, bewerking en bereiding van het graanproduct ook een factor van betekenis voor de vertering ervan.

    Hieruit blijkt wel dat het niet zo simpel is als stellen dat gluten per definitie slecht of onverteerbaar zouden zijn. Ik heb dit overigens ook nooit beweerd. Ik heb meer een probleem met het zetmeel en het bloedsuikerontregelende en dikmakende effect ervan.

    Mike

    #102863

    ad ligtvoet
    Participant

    Ik heb me vorige week aangemeld voor het ‘Gluten Summit’. Dit zal nog meer aan het licht brengen wat allemaal door gluten veroorzaakt wordt. Verheug me al op Nora Gedgaudas, zij zegt gewoon waar het op staat.

    Ik heb meer een probleem met het zetmeel en het bloedsuikerontregelende en dikmakende effect ervan.’

    Daarom,afblijven van deze voedingsmiddelen.Welk voordeel leveren ze op?

    Ik zit met mijn kop nog in de ijstijd en kan geen produkten met gluten vinden maar heb ook geen gluten tekorten. 😉

    ad

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.