Ghee – geklaarde boter

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Ghee – geklaarde boter

Tags: 

Dit onderwerp bevat 8 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Drubola 3 jaren, 7 maanden geleden.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Auteur
    Berichten
  • #4177

    Ik vroeg me af of Ghee gezonder is om zo te eten dan gewoon roomboter?

    of is het eigenlijk net zo slecht wanneer ik het ‘zo gewoon’ op eet, en wordt ik er uiteindelijk o.a. dik van?

    Ik vind de smaak ervan zo lekker namelijk!

    #87332

    Alexandra
    Participant

    Beste Drubola. Lees je eerst eens goed in op dit forum. Er is gigantisch veel informatie, maar de belangrijkste is: vet is goed voor je!

    Op http://www.voedingisgezondheid.nl kan je ook heel veel terug vinden. Succes!

    #87333

    autumn
    Participant

    de belangrijkste is: vet is goed voor je!

    Biologische ongeraffineerde vetten wel te verstaan.

    Ghee wordt in de ayurveda hoog geprezen, maar kan afhankelijk van de bereiding wel verhit zijn op een temperatuur die gezonde stoffen denatureerd. Denk aan melkzuurbacteriën en enzymen.

    #87334

    DANK je Alexandra dat site ziet er erg interessant uit – die ga ik favorieten 🙂

    hoi Dennis, ja het is mij bekend dat het een hoogstaande olie is in de Ayurvedische filosofie, ik vroeg me enkel af in welke mate het ‘zo’ te eten is dat staat nog nergens vermeld, niet dat ik het elke dag doe maar ik vind het lekker om zo te eten dus.

    #87335

    Alexandra
    Participant

    Volgens mij ben je niet de enige die het zo eet. Ikzelf hou niet van Ghee. Maar begin steeds vaker zo boter te snoepen.

    #87336

    E123
    Participant

    Drubola,

    Op dit forum zijn wij voorstander van een dieet HOOG in vetten, medium eiwitten en laag tot zeer laag in koolhydraten.

    Je kunt dus net zoveel van die heerlijke ghee snoepen als je maar wilt! 😀

    #87337

    Ik heb een poosje geleden toen ik Ghee ging maken wat roomboter terzijde gelegd zodat ik na afloop het verschil zou kunnen proeven, maar ik vond biologisch ongezoute roomboter niet erg rijk van smaak ten opzichte van de Ghee, maargoed smaken verschillen dan ook 🙂

    Dank je Janse, wellicht heb ik dan een gezonde vorm van snoepen gevonden hiermee :))

    #87338

    autumn
    Participant

    @ Drubola

    Als je ghee lekker vindt om zo te eten, dan raad ik je aan om de gesmolten ghee in ijsklontvormpjes te gieten (eventueel halfvol) en dan in de vriezer te stollen. Daarna kan je ze gewoon weer koel bewaren. Het gaat erom dat de ghee snel stolt. Dan krijg je vrij harde blokjes met een hele gladde consistentie zoals roomboter. Roomboter vind ik wat dat betreft ook lekker om zo van te snoepen, maar qua smaak niet zo lekker als ghee. Ik zou de ghee niet te heet gieten anders komt er misschien een kunstmatige smaak van de vormpjes bij.

    Wat je ook kunt doen is experimenteren met vetmengsels. Ik vind kokosolie bijvoorbeeld ook lekker om zo van te snoepen. Misschien is ghee/kokos wel lekker. Ik maak ook wel eens een knoflook-kruidenghee om op brood te smeren, heerlijk. Er zijn talloze varianten mogelijk, misschien met wat honing en kaneel. Ik noem maar wat.

    #87339

    @ Dennis,

    Dat zijn ook leuke ideeën inderdaad. Een poosje geleden heb ik op die manier min of meer zelf chocolade snoepjes gemaakt met ook kokosolie/vet erbij – ook dat smaakte heel lekker!

    Ik heb bij het bereiden van de Ghee afgelopen week ze deze keer ook direct laten stollen in de diepvries in plaats van zoals de vorige keer in de koelkast, zo ontdekte ik dan ook inderdaad, precies zoals jij ook al aangeeft dat de substantie daar veel gladder en daardoor lekkerder is geworden!

    Leuk, dank je wel voor je ideeën te delen 🙂

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.