Bottenbouillon

Dit onderwerp bevat 248 reacties, heeft 65 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Marijan 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 249)
  • Auteur
    Berichten
  • #4470

    edwin
    Participant

    Hoeveel kilogram botten is er nodig voor 1 liter bouillon? Hoeveel bouillon drinken jullie per dag?

    #90764

    Ik doe 2 schenkels met een stuk of 3 a 4 mergpijpen in een pan (16 ltr pan).

    Daarnaast doe ik ook nog vaak of gehakt of rundvlees erbij.

    De rundvlees zodra ik het ga koken en het gehakt pas als ik de groentes erdoor doe.

    Wij eten elke dag een bord van deze bottenbouillon (soep)

    #90765

    edwin
    Participant

    Ik ga bouillon maken voor 1 persoon en ben op zoek naar hoeveel botten ik nodig heb om voor ongeveer 2 weken bouillon te maken.

    Hoe groot zijn de mergpijpen die jij gebruikt?

    #90766

    Anoniem

    Ik koop alleen botten, geen schenkel. Het beste zijn botten van gewrichten (kraakbeen kookt er vanzelf af, en kun je prima eten).

    Ik probeer het zo elke 14 dagen te maken. Volgens mij is drie flinke botten genoeg voor 1 liter. Lang laten trekken, ik doe gerust 20 uur. Alles zeven en afkoelen in de koelkast. Vet haal ik eraf en gebruik ik later om iets te bakken.

    #90767

    Anoniem

    edwin, als je zulke hoeveelheden bouillon ineens wil maken zou ik op zoek gaan naar iets anders dan mergpijpjes.

    Knie of heupgewrichten e.d.

    Het beste is om deze rechtstreeks bij een biologische boer in de buurt te kopen. Het liefst iemand die zijn dieren ook nog voornamelijk gras voert.

    Anders kan je het hier ook bestellen. Wel bio maar niet gras gevoert;

    http://www.darf.info/pages/barf-artikelen.php

    (helaas ook geen gewrichten maar het schiet sneller op dan telkens een paar mergpijpjes)

    #90768

    Pike, je kunt ook in 1x een hele voorpoot doen hoor 😀

    Maar in stukjes kun je beter het merg eruit krijgen.

    #90769

    Anoniem
    Quote:
    Pike, je kunt ook in 1x een hele voorpoot doen hoor

    Haha! Nou het scheelt niet veel hier soms hoor :mrgreen:

    Maar ik koop soms wel eens een stukje mergpijp en daar haal ik dan de merg meteen uit en doe deze door de eieren en vries het mergpijpje dan weer in om later bouillon van te maken.

    Maar als ik dan al die pijpjes ga verzamelen voor de bouillon schiet het niet echt op.

    Vandaar dat ik liever een paar grote stukken gewricht heb of zoiets, maak ik meteen voor een paar weken bouillon

    #90770

    Anoniem

    Als ik bottenbouillon maak doe ik erin: Uien, prei, bleekselderij, beetje zoete aardappels (of beetje gebroken gespliste linzen), 2 schenkels, 2 ossenstaart, 2 mergpijpjes, gehakt, keltisch zeezout, appelazijn.

    De soep wordt hartstikke dik met zeer veel gelatine, wat ik niet binnen drie dagen opeet vries ik in, en pak elk keer een bakje die ik opwarm en kan zelf water bijvoegen of niet, hangt ervan af of ik de soep dan dik of dunner wil. Verder doe ik bij die soep twee a drie keer per week stukjes lever en hart. Beter kan niet buiten rauwe melk om.

    Ik heb zo soep voor 2 a 3 weken. En dan nog lekker een glaasje kefir voor en na de soep.

    #90771

    Waarom wordt mijn soep niet dik?

    Ook geen gelatine volgens mij en toch laat ik de botten

    eerst zo’n 20 uur weken met appelazijn.

    #90772

    Anoniem

    Het gaat erom dat je het lang laat koken, of eigenlijk liever tegen het kookpunt aan. Op laag vuur. 95 graden of iets: hoe langer, hoe dikker de bouillon.

    Dat weken met een beetje azijn kan maar hoeft niet zo lang.

    #90773

    Spal
    Participant

    Wilma2109,

    Ik schraap alle kwabbeltjes, bindweefsel, flubbeltjes van het bot af. Vervolgens zet ik er de mixer op zodat het een gladde brij wordt. Dit weer terug in de soep. De volgende dag kan ik de lepel rechtop laten staan in de pan zo dik is de soep geworden.

    #90774

    Anoniem

    Omdat in mergpijpjes weinig tot geen kraakbeen zit en daar krijg je de meeste gelatine van is mijn ervaring.

    Het kan ook zijn dat je de bouillon gewoon verder moet inkoken om tot een dikkere bouillon te komen

    #90775

    Dank je Pike, maar op de site van Poekie staat het recept ook met

    schenkel, mergpijpjes en staart.

    Bij mij staat het ong 10 uur lichtjes te koken, maar dat moet dus tegen koken aan zijn begrijp ik nu.

    Oh en ik pureer het niet na die tijd.

    #90776

    Anoniem

    Ossenstaart is de truc, veel kraakbeen en gelatine.

    Net als kippenpoten.

    Ik pureer het niet, wel schraap ik al het vlees en bindweefsel etc. van de botten af en gooi het terug in de soep, en je moet het net tegen de kook aanhouden zodat je het water soms ziet borrelen. Ik heb al gelatine rijke soep na 4 uur, dus.

    En je fout is het lichtjes koken, dat is niet goed voor de gelatine dan blijft de soep dun, het moet net tegen de kook aangehouden worden, eerst koud opzetten en naar koken toe brengen, dan de stand zo zetten dat wat later de soep soms borrelt.

    #90777

    Oke, dan nog veel meer staart er in.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 249)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.